Voor wie?

De praktijk is voor ouders die een vraag hebben over hun kind. Ook andere opvoeders met vragen over hun rol als pedagoog zijn welkom.

...voor ouders met vragen over hun kind

Alle ouders komen voor vragen te staan. Vragen groot en vragen klein. Ouderschapsbegeleiding is zinvol als de vraag voor ouders te groot of te onduidelijk is geworden. Te groot omdat er patronen van reageren zijn ontstaan die moeilijk te doorbreken lijken te zijn. Te groot omdat beide ouders er een andere manier van reageren hebben. Te onduidelijk omdat niet meer helder is wat er nog meer mee weeft in de vraag; een opgebouwd reactie patroon tussen ouder en kind, de sfeer in de klas, de relatie met de leerkracht, de scheiding van de eigen ouders en vele mogelijke vragen meer.

Ouderschapsbegeleiding biedt ouders de gelegenheid zonder oordeel naar de vraag te kijken. De vraag is geen probleem maar een mogelijkheid te groeien de relatie en in opvoeden vanuit verbondenheid.

Voorbeelden van vragen van ouders zijn ‘vragen over hoogbegaafdheid’, ‘pesten’, bedplassen’, ‘ruzies tussen broertjes en zusjes’, ‘angsten van een kind’, ‘grenzen opzoeken’, ‘liegen, stelen en pikken’, ‘niet luisteren’, ‘de baas spelen bij vriendjes’, ‘omgaan met computer en andere media’, ‘drank, drugs’, ‘seksualiteit’, ‘ niet meer naar de gescheiden partner willen of juist bij de gescheiden partner willen gaan wonen’.

...voor ouders in scheiding

Ouders zijn nooit aan hun relatie en het ouderschap begonnen met de bedoeling deze weer te beëindigen. Scheiden doet pijn. Bij het besluit van scheiden vragen ouders zich vaak af hoe zij het de kinderen moeten vertellen. Hoe zij hun kind(eren) kunnen begeleiden.

In gesprek met de ouder of beide ouders begeleid ik in het maken van een stappenplan en/of een ouderschapsplan. Dit helpt om voor het kind en de ouder de scheiding zo te laten verlopen dat de communicatie blijft, de verbondenheid als ouders voor het kind blijft bestaan en het kind niet in een loyaliteitsconflict komt.

...voor ondersteuning bij een rouwproces

Een partnerrelatie en het ouderschap kunnen beëindigd worden door het sterven van één van de ouders. Beide ouders hebben hun verdriet. Ieder op een eigen manier. De een om het alleen achterblijven en naderende afscheid. De ander om het afscheid nemen en het (aardse) leven los moeten laten. Ook voor kinderen is het sterven van een ouder een gebeurtenis die in iedere leeftijdsfase anders ervaren wordt.

In iedere leeftijdsfase dienen zich nieuwe verwerkings- en acceptatievragen aan. Ouderschapsbegeleiding bij sterven kan zinvol zijn om samen te kijken naar de vragen die er zijn. Samen te praten over het verdriet, de pijn boosheid. Samen te praten en kijken wat de kinderen in het proces vragen en hoe antwoorden gevonden kunnen worden.